Asistenta Sanitara

Dispensarul medical Bezdead este construit in anii 1909 – 1911. Locul ales este exact la capatul de jos al satului, motivandu-se prin nevoia de a servi si satele Magura si Valea-Leurzii si prin putinta de a ajunge cat mai repede la Pucioasa, in caz de urgenta, unde este cel mai apropiat spital. S-a mai argumentat si cu obligatia ca dispensarul sa fie cat mai izolat de colectivitate.

Sunt aici doua constructii: dispensarul cu sala de consultatii, sala de asteptare, fisierul, farmacia dispensarului, sala de tratament, salon pentru internarea bolnavilor, bucatarie, magazie si locuinta medicului cuprinzand: dormitoare, sufragerie, bucatarie, baie, hol.

Primul document care vorbeste despre asistenta medicala la Bezdead este „Decretul Regal nr. 1409, din 1911” prin care este numit medic la Bezdead nimeni altul decat Vasile Voiculescu, unde lucreaza pana la 31 mai 1913, cand este numit medic la Bucuresti. Un timp este detasat si la circa Tatarani, Dambovita.

Asistenta veterinara la Bezdead a fost asigurata de tehniceni veterinari (agent veterinar) pana in anul 1980, cand a venit in sat medicul veterinar Carol Santa. Acesta infiinteaza un dispensar veterinar oricand la dispozitia satenilor, avand si o farmacie in domeniu foarte bine aprovizionata, farmacista fiind Adriana Santa.